Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Procession-aux-flambeaux-a-Nazareth
      #Nachtelijke Mariaprocessie te Nazareth

#Nachtelijke Mariaprocessie te Nazareth


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem - TD
  • 18 novembre 2017
  • réagir
  • 1 vote

Na een buitengewoon boeiende en zeer gevulde dag werden we geacht ons tijdig, en in vol ornaat naar het plein voor de imposante basiliek van Nazareth te begeven. Dit moderne gebouw bevindt zich op een steenworp van onze verblijfplaats, waardoor een korte wandeling door de straten van Nazareth een bijzonder aangenaam alternatief was voor de bus en iedereen vlekkeloos op tijd ter plaatse was.

Bij het uiterst vriendelijke onthaald kregen we een mooie kaars met kartonnen mantel toegestopt. Vele mensen waren reeds ter plaatse en de mensenmassa groeide zienderogen aan. De ridders werden ondertussen naar een ruimte voor de trappen geleid en onmiddellijk zagen we de aanwezigheid van talrijke camera’s. Deze nachtelijke Mariaprocessie werd immers in maar liefst 6 landen live uitgezonden. Samen met ons waren er inderdaad grote groepen pelgrims uit Peru, Polen, Brazilië, Portugal en Libanon aanwezig.

Het duurde niet lang of we staken de kaarsen aan. De gloed van al deze kaarsen om ons heen deed ons verstommen ; het was ronduit prachtig. De generale repetitie kon nu echt beginnen, gemakkelijkheidshalve stond het voornaamste refrein op de kartonnen mantel van elke kaars. Een spontaan koppel zorgde voor de begeleiding met gitaar en voorzang. Alles verliep redelijk feilloos tot de gezangen overschakelden in het Arabisch en we uiteraard niet meer konden meezingen.

Wanneer de stoet van priesters en onze geliefde bisschop voorbij kwam sloten we geduldig aan. De processie was begonnen en na een korte wandeling door de straten van Nazareth betraden we de directe omgeving van de basiliek. Daar, omgeven door vele iconen ter verering van Maria hielden we de gebruikelijke 4 maal halt vooraleer we de Basiliek binnengingen.

Dat deze prachtige Mariaprocessie een internationaal karakter had werd nogmaals onderstreept door gebeden in het Arabisch, Spaans, Portugees, Pools, Frans en Engels.

In de basiliek werd het koor zowat door ons overgenomen. We namen plaats rechtover de celebranten en er volgenden enkele lezingen in het Arabisch en een moment van gebed. Onze bisschop kreeg de eer de massa te zegenen met een icoon dat gerealiseerd werd door Syrische vluchtelingen. Het werd een uiterst emotioneel moment. Zelf stond ik ook even stil bij het feit dat we op diezelfde iconische plaats de volgende dag de heilige mis zouden vieren. Vanuit de verzonken zone onder de imposante koepel leek de Basiliek immers nog adembenemender.

De locatie, de kaarsen en de mensenmassa komende uit alle hoeken van de wereld blijven zeker op mijn netvlies gedrukt. Het aanhoren van gebeden en liederen in zoveel verschillende talen zorgde voor een onvergetelijk moment van samenhorigheid. We zijn inderdaad allen kind van God. Voor mij was dit een van de mooiste avond-momenten van de reis en een ideale afsluiting van wederom een mooie dag in het Heilige land.

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Un message, un commentaire ?

modération a priori

Attention, votre message n’apparaîtra qu’après avoir été relu et approuvé.

Qui êtes-vous ?
Ajoutez votre commentaire ici

Ce champ accepte les raccourcis SPIP {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> et le code HTML <q> <del> <ins>. Pour créer des paragraphes, laissez simplement des lignes vides.



Bedevaarten

Bonnenouvelle.fr

Saint(s) du jour

Lectures du jour

newsletter