Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Onderdak-voor-de-christenen-in-het-Heilig-Land
      Onderdak voor de christenen in het Heilig Land

Onderdak voor de christenen in het Heilig Land

VIDEO – Sedert jaar en dag engageert de Custode van het Heilig Land zich om lokale christenen te helpen om hier te blijven. Daarvoor biedt ze soms woningen aan of helpt bestaande woningen te reorganiseren. Dit vormt een van de objectieven van de collecte die jaarlijks op Goede Vrijdag zowat over heel de wereld wordt georganiseerd.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 26 april 2017
  • réagir
  • 0 stem

De zending van de franciscanen beperkt er zich niet toe zorg te dragen voor de Heilige Plaatsen. De christenen in het Heilig Land, ook wel eens de levende stenen van het land van het vijfde evangelie genaamd, krijgen evenzeer hun bijzondere aandacht. Dit vertaalt zich in de steun aan de christen gezinnen. Of het nu gaat om het verstrekken van een gepaste woning, of om hulp bij de aanpassingswerken aan een bestaande woning, of om het aanbieden van werkgelegenheid aan de jongeren… het zijn allemaal elementen die het de christenen moeten mogelijk maken om in het Heilig Land te blijven en niet langer slachtoffer te blijven van angst en onzekerheid.

Om de video te bekijken
klik hier

P. Ramzi Sidawi, ofm
Econoom van de Custode van het Heilig Graf

“Een van de belangrijkste problemen waar de mensen hier mee worstelen is het vinden van een gepaste woning. Indien iemand geen woning vindt, zal het tegelijk bijzonder moeilijk zijn om aan werk te raken. Het grootste deel van de woningen waar we over beschikken staat binnen de oude stad. Dit is het rechtstreeks gevolg van de geschiedenis van Jeruzalem. De laatste jaren echter is de Custode ook in enkele bouwprojecten in Beit Hanina en Beit Fagé gestapt. We beschikken tevens over huizen in Bethlehem en Nazareth en we staan op het punt om enkele nieuwe woningen in Haïfa te bouwen. In Jeruzalem ondersteunen we ongeveer 400 families in de oude stad en 130 daarbuiten. In Bethlehem gaat het om een vijftigtal.”

In de voetsporen van de Heilige Franciscus van Assisi biedt de Custode van het Heilig Land een woning aan jonge gezinnen, aan armen, aan behoeftigen en aan ouderlingen, en dat gebeurt zonder enig onderscheid.

Hanna Tarsha
Jeruzalem

“Het is nu reeds zes jaar dat we bij dit project betrokken zijn en wij voelen ons allen als leden van een grote familie.”

Ni’Meh Tarsha
Jeruzalem

“De woningenkwestie is voor iedereen een ernstig probleem omdat de huurprijs bijzonder hoog ligt. Mijn man is bovendien ziek en kan zich dat bedrag niet veroorloven. Het is dus een groot probleem dat hier werd opgelost. Wij zijn de franciscanen zeer dankbaar en elke dag spreken wij onze dank uit tegenover God en tegenover de paters die ons een onderdak hebben bezorgd door ons een comfortabel appartement aan te bieden dat aan de noodwendigheden van de gezondheid van mijn man beantwoordt.”

De christen gezinnen in het Heilig Land vormen zowat de belangrijkste begunstigden van een reeks activiteiten en evenementen die door de franciscanen worden georganiseerd. Een groot deel van de collecte van Goede Vrijdag wordt voor de reorganisatie van bestaande woningen die met de tijd beschadigd of afgeleefd raakten, aangewend.

Antoinette Es Sakhel
Jeruzalem

“Ik woon hier al ongeveer 35 jaar in dit huis. Ik ben gehuwd en ben naar hier gekomen. We zitten met een probleem inzake de elektriciteit in onze woning. De kabels liggen bloot en overal sijpelt water binnen. De muren zijn dermate zwaar beschadigd dat ik emmers moet gebruiken om het water op te vangen. Ik dank God en de franciscanen die ons zo goed behandelen en die al het mogelijke voor ons in het werk stellen.”

Grazielle Qamar
Jeruzalem

“Ik woon hier reeds 56 jaar, ik ben hier van mijn kinderen bevallen en heb hen in dit huis groot gebracht. Voorheen stond dit deel van de woning hier nog niet. De badkamer en de keuken waren buiten. Maar de franciscanen zijn hier gekomen om alles te regelen. Zij hebben voor mij een keuken en een badkamer gebouwd! Daar zal ik hen voor altijd erkentelijk voor blijven.”

De initiatieven van de franciscanen inzake woningenbouw beperken zich niet tot één stad. De Custode heeft in Bethlehem een project opgestart “Kindsheid Jezus” en “Heilige Catharina” genaamd. Dit kon maar dank zij de milde financiële steun van tal van weldoeners en donateurs van over de hele wereld. De collecte van Goede Vrijdag ten voordele van het Heilig Land is een eenvoudig, maar tegelijk zeer doeltreffend middel voor elke christen om een eigen bijdrage te leveren.

Vertaling: Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.

newsletter