Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Nachtelijke-Mariaprocessie-te-Nazareth
      # Nachtelijke Mariaprocessie te Nazareth

# Nachtelijke Mariaprocessie te Nazareth

HEILIG LAND – Na een buitengewoon boeiende en zeer gevulde dag werden we geacht ons tijdig, en in vol ornaat naar het plein voor de imposante basiliek van Nazareth te begeven. Dit moderne gebouw was slechts een steenworp van onze verblijfplaats verwijderd, waardoor een korte wandeling door de straten van Nazareth een bijzonder aangenaam alternatief was voor de bus en iedereen vlekkeloos op tijd ter plaatse was.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 17 januari 2018
  • réagir
  • 1 stem

Bij het uiterst vriendelijke onthaal kregen we een mooie kaars met kartonnen mantel toegestopt. Vele mensen waren reeds ter plaatse en de mensenmassa groeide zienderogen aan. De ridders werden ondertussen naar een ruimte vóór de trappen van de basiliek geleid en onmiddellijk viel ons de aanwezigheid van talrijke camera’s op. Deze nachtelijke Mariaprocessie werd immers in maar liefst 6 landen live uitgezonden. Samen met ons waren er inderdaad grote groepen pelgrims uit Peru, Polen, Brazilië, Portugal en Libanon aanwezig.

Het duurde niet lang of we staken de kaarsen aan. De gloed van al deze kaarsen om ons heen deed ons verstommen. Het was ronduit prachtig. Het kon nu echt beginnen. Gemakkelijkheidshalve stond het voornaamste refrein op de kartonnen mantel van elke kaars. Een koppel zorgde spontaan voor de muzikale begeleiding met gitaar en voorzang. Alles verliep tamelijk vlot tot de gezangen overschakelden naar het Arabisch en we uiteraard niet meer konden meezingen.

Wanneer de stoet van priesters en onze geliefde bisschop voorbij kwam, sloten we geduldig aan. De processie was begonnen en na een korte wandeling door de straten van Nazareth betraden we de directe omgeving van de basiliek. Daar, omgeven door de vele iconen ter verering van Maria, hielden we de gebruikelijke vier keer halt vooraleer we de Basiliek betraden.

Dat deze prachtige Mariaprocessie een internationaal karakter had, werd nogmaals onderstreept door gebeden in het Arabisch, Spaans, Portugees, Pools, Frans en Engels.

In de basiliek werd de zang van het koor door ons overgenomen. We namen plaats recht tegenover de celebranten. Er volgden enkele lezingen in het Arabisch en een moment van gebed. Onze bisschop kreeg de eer de massa te zegenen met een icoon dat door Syrische vluchtelingen gerealiseerd was. Dit was een uiterst emotioneel moment. Zelf stond ik ook nog even stil bij het feit dat we op diezelfde iconische plaats de volgende dag de heilige mis zouden vieren. Vanuit de verzonken zone onder de imposante koepel leek de Basiliek immers nog adembenemender.

De locatie, de kaarsen en de mensenmassa komende uit alle hoeken van de wereld zouden zeker op mijn netvlies gebrand blijven. Het aanhoren van gebeden en liederen in zoveel verschillende talen zorgde voor een onvergetelijk moment van samenhorigheid. We zijn inderdaad allen kind van God. Voor mij was dit een van de mooiste avondmomenten van de bedevaart en een ideale afsluiting van wederom een mooie dag in het Heilige land.

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Bedevaarten

newsletter