Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Kafarnaum-Het-huis-van-Petrus
      Kafarnaüm - Het huis van Petrus

Kafarnaüm - Het huis van Petrus


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem - TD
  • 19 novembre 2017
  • réagir
  • 0 vote

We reizen van Nazareth naar de oude stad Kafarnaüm. Het is precies 1987 jaar geleden dat Jezus er zich woonst verschafte. “Hij (Jezus) ging niet in Nazareth, maar in Kafarnaüm wonen, aan het meer van Galilea. (of ook meer van Tiberias)” (Mt. 4, 13).

Jezus ontmoet er de twee broers Simon, die later Petrus zal worden genoemd en Andreas. Ze runden een vissersbedrijf aan de oever van het meer. “Ga met me mee, dat zal Ik jullie vissers van mensen maken.” (Mt. 4, 19). Ook de broers Jacobus en Johannes die een eind verderop hun visnetten aan het herstellen waren werden geroepen. Petrus bezat een ruime woning vlakbij de synagoge, zijn broer Andreas en ook zijn schoonmoeder woonden er. Dit blijkt uit de genezing van deze vrouw. “Toen Jezus bij Petrus thuiskwam, zag Hij diens schoonmoeder met koorts op bed liggen. Hij pakte haar hand vast en de koorts verdween. Ze stond op en ging voor Hem zorgen.” (Mt. 8, 14-15)
Het huis van Petrus was geen alleenstaande villa, maar een vrij ruime woning omgeven door andere huizen. Gelegen op enkele meters van de synagoge en de oever van het meer. Dat er een synagoge was gebouwd lezen we in de evangelieperikoop van Lucas over de genezing van de knecht van de centurio, een Romeins officier, ook honderdman genoemd omdat hij een leger van honderd soldaten onder zich had en ik citeer : “Een Romeins officier had daar (in Kafarnaüm) een knecht die hij erg waardeerde ; de man was ernstig ziek en lag op sterven. Toen de officier van Jezus hoorde, stuurde hij een paar oudsten van de Joden naar Hem toe met de vraag of Hij zijn knecht wou komen genezen. Ze gingen naar Jezus toe en drongen er bij Hem op aan de officier te helpen. Ze zeiden : ‘Die man verdient het, want hij houdt van ons volk en heeft de synagoge hier voor ons laten bouwen.’ Jezus ging met hen mee.” (Lc. 1-6)

Kafarnaüm is daarmee een bevoorrechte plaats geworden, want nergens anders heeft Jezus zoveel wonderen verricht als in Kafarnaüm. Maar blijkbaar werden zijn wondere werken niet altijd zo naar waarde geschat door de plaatselijke bevolking. “En gij, Kafarnaüm, zult ge soms tot de hemel toe verheven worden ? Tot in de onderwereld zult ge neerzinken” (Mt. 11, 23).

De ruïnes van de huidige tempel zijn niet de overblijfselen van de synagoge uit Jezus’ tijd. We zien wel dat met deze gebouwd heeft op bestaande fundamenten. De aanwijzing dat de aangeduide plaats de woning van Petrus is geweest leiden we af uit de archeologische bevindingen van de Franciscanen. Het huis van Petrus wordt in 3de eeuw na Christus een cultusplaats om in de tweede helft van de 5de eeuw te worden verbouwd tot octogonale Byzantijnse kerk. In de 7de eeuw komt er een einde aan het Byzantijnse Rijk en geraakt de kerk onder invloed van de Arabische bezetting en Islamitische overheersing in verval. Het is pas in 1921 dat men de achthoekige structuren van de kerk ontdekt en in 1968 wordt de christelijke gebedsruimte ontdekt. Graffiti verwijzen uitdrukkelijk naar Jezus Christus als God en bevatten liturgische uitdrukkingen zoals ‘Kyrie eleison’ en ‘Amen’.

We schrijven juni 1990 in het jaar Onzes Here, wanneer de Franciscanen naar het Byzantijnse achthoekige model een nieuwe basiliek bouwen boven het huis van Petrus. Eenmaal in de kerk kan je door de glazen vloer de indeling van het heiligdom bewonderen. Wanneer je je realiseert dat Jezus omgeven van zijn leerlingen, daar Zijn goddelijk woord heeft onderwezen, dan laat die plaats je nooit meer los.

Peter Broos

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Un message, un commentaire ?

modération a priori

Attention, votre message n’apparaîtra qu’après avoir été relu et approuvé.

Qui êtes-vous ?
Ajoutez votre commentaire ici

Ce champ accepte les raccourcis SPIP {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> et le code HTML <q> <del> <ins>. Pour créer des paragraphes, laissez simplement des lignes vides.Actualités

Bonnenouvelle.fr

Saint(s) du jour

Lectures du jour

newsletter