Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Het-echte-kruis-dat-van-op-de-Olijfberg-Jeruzalem-en-heel-de-wereld-heeft
        Het echte kruis dat van op de Olijfberg Jeruzalem en heel de wereld heeft (...)

Het echte kruis dat van op de Olijfberg Jeruzalem en heel de wereld heeft gezegend

JERUZALEM – Palmzondag in de namiddag. Pierbattista Pizzaballa, Aartsbisschop van Jeruzalem, ging in de kerk Dominus Flevit op de Olijfberg voor in een liturgische woorddienst. Na een klein gebed voor de pandemie van het Coronavirus zegende hij de stad en de wereld met een relikwie van het echte Kruis.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 9 april 2020
  • réagir
  • 0 stem

Nu de Covid-19 pandemie zowat heel Israël en Palestina gijzelt, werd ook de traditionele palmprocessie vanuit Bethfage naar de Basiliek van Sint-Anna afgelast. Daarom werd er op 5 april om 16u plaatselijke tijd op de Olijfberg een uitzonderlijke gebedsdienst gehouden. In de kerk Dominus Flevit, het heiligdom waar volgens de traditie Jezus de stad Jeruzalem beweende, ging de Rooms Katholieke Aartsbisschop van Jeruzalem, Mgr. Pierbattista Pizzaballa, voor in een liturgische woorddienst. Dit gebeurde in aanwezigheid van enkele Franciscaanse broeders en seminaristen van het Latijns Patriarchaat.

Dank zij het Christian Media Center van de Custode van het Heilig Land werd dit gebedsmoment rechtstreeks uitgezonden. In het misboekje werden de Bijbelteksten in het Frans vertaald en dit werd via internet beschikbaar gesteld op de website terresainte.net.

Elk jaar viert de christen gemeenschap van het Heilig Land op Palmzondag het begin van de Goede Week. In de voormiddag heeft normaal in de Basiliek van het Heilig Graf de grote liturgie van de Palmwijding plaats en in de namiddag volgt dan de grote palmprocessie. Deze vertrekt aan het heiligdom van Bethfage en gaat tot aan de Basiliek van Sint-Anna. Deze situeert zich in de Oude Stad, in buurt van de Leeuwenpoort. De scouts openen normaal de stoet en worden door een bonte menigte van lokale christenen en pelgrims van over de hele wereld gevolgd. De processie wordt afgesloten door de Patriarch van Jeruzalem, vergezeld van de Apostolische Nuntius, de Custode van het Heilig Land en tal van andere aanwezige bisschoppen. Na hen volgen dan nog de eregenodigden zoals de consul-generaals van de vier Latijnse naties, met name van Italië, Spanje, België en Frankrijk. De laatste jaren ging dit telkens om een stoet van om en bij de 15 à 20.000 personen.

Aan het einde van de viering sprak de Patriarch jaarlijks nog de plechtige zegen uit over enkel honderden gelovigen die erin geslaagd waren het terrein van de Witte Paters, die het Heiligdom van Bethesda en de Geboorte van de Maagd beheren, te betreden.

Dit jaar gooide de wereldpandemie echter roet in het eten. De processie werd afgelast en door een speciaal en ongetwijfeld historisch gebed vervangen. Bij die gelegenheid hield de Apostolische Administrator een korte homilie. Deze korte plechtigheid was ongetwijfeld een sterk moment voor de Kerk in het Heilig Land en zelfs ver daarbuiten.

Marie-Armelle Beaulieu voor Terresante.net
Illustraties: (c) MAB

vertaling: Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Actua

newsletter