Het nieuws had een indrukwekkende weerklank in de sociale media. Sedert Paus Franciscus aan boord van het vliegtuig, dat hem op maandag 8 maart uit Irak terug naar Rome vloog, zijn intentie bevestigde om een apostolische reis naar het Land van de Ceder te ondernemen, waait er doorheen Libanon een vlaag van hoop. Libanon is een land “dat zwaar te lijden krijgt en een ware levenscrisis doormaakt.” Reeds op 24 december laatstleden sprak de Heilige Vader in een brief aan Kardinaal Béchara Boutros Raï de wens uit om het land te bezoeken. Kardinaal Béchara is de Maronitische Patriarch van Antiochië en de brief was aan de hele Libanese bevolking gericht.
De hoop van heel het volk
Père Jad Chlouk, pastoor van de Maronitische kathedraal Saint-Georges in Beiroet, verklaarde dat reeds de volgende maandag ontelbare mensen meteen op de sociale media meldden dat zij “vol ongeduld” naar de komst van de Paus uitkeken. De kathedraal is momenteel volkomen verwoest. Ze bevindt zich op slechts een zeshonderd meter van de indrukwekkende explosie die op 4 augustus laatstleden de haven van de Libanese hoofdstad met de grond gelijk maakte.
“Deze blijde verwachting betreft niet enkel de hiërarchie van de Kerk, maar is ook deze van de gehele bevolking,” zo stelt de Maronitische priester. “We hebben echt behoefte om de hoop met onze handen te kunnen aanraken, om te kunnen beseffen dat er toch iemand is die ons steunt.”
“Net zoals de Heilige Vader met zijn reis naar Irak de lokale bevolking kracht wou geven en hen de moed op een ware verzoening wou schenken, zo verwacht het Libanese volk dat een soortgelijk bezoek ook hier de onderlinge geschillen met mekaar zou kunnen verzoenen,” zo analyseert de pastoor van de kathedraal de reactie van het Libanese volk.
Een land in levenscrisis
De geestelijke bevestigt het vermoeden dat Paus Franciscus uitsprak dat Libanon zich in “een ware levenscrisis” bevindt, met als gevolg een enorm risico om talrijke christelijke gemeenschappen te zien verdwijnen. Dat is bijvoorbeeld met de Syrische christenen, de Grieks-katholieken, de Grieks-Orthodoxen en de Latijnse christenen het geval.
Père Jad Chlouk bevestigt tevens dat Libanon een sterke aderlating onder de jonge christenen meemaakt. Zij verlaten het land in hun zoektocht naar betere levensomstandigheden die meer stabiliteit en een grotere kans op vrede bieden. “Elke week moet elkeen onder ons van minsten twee van zijn vrienden afscheid nemen. En dat valt ons heel zwaar. Maar ook mensen die ouder zijn dan vijftig slaan op de vlucht om ergens anders weer van nul te moeten herbeginnen. Het is een verlies dat maar geen einde neemt, meer nog, het neemt als maar grotere vormen aan.”
En toch, “diep in hun hart willen ze ondanks de grote economische, sociale en politieke problemen helemaal niet vertrekken,” verzekert ons de Maronitische priester. In de ziel van de Libanese christenen zitten hoop en wanhoop steeds sterk in mekaar vervlochten en daarom zou een bezoek van de Paus hen de kracht kunnen schenken om hier hun zending verder te zetten. “Dat is precies de reden waarom we hier zo naar uitkijken.”
Bron: Vatican News - Federico Piana – Vaticaanstad
Foto: Fotoarchief van de Landscommanderij
Vertaling: Luk De Staercke