Om de video te bekijken: klik HIER
De olijfolie van Beit Jala is de duurste van heel het Heilig Land. Een jerrycan kost ongeveer 1.200 shekel, terwijl de gemiddelde prijs in de rest van de regio ongeveer 500 shekel bedraagt. Deze olie is dan ook een exclusiviteit voor gefortuneerde consumenten.
BASHIR AL-SOUS
Voorzitter van de Vereniging van Oliepersers van Beit Jala
“Niet iedereen kan zich de olijfolie van Beit Jala veroorloven. Alleen een minderheid van inwoners in de regio beschikt over de middelen om zich deze delicatesse aan te schaffen terwijl de anderen zich eerder met de gewone olie moeten tevreden stellen.”
Maar wat maakt nu de olie van Beit Jala zo uniek?
BASHIR AL-SOUS
Voorzitter van de Vereniging van Oliepersers van Beit Jala
“Wat de olijfolie van Beit Jala zo doet verschillen van de olie die in het noorden wordt geproduceerd, is de bodemgesteldheid, de hoeveelheid aan neerslag en het bergachtig landschap. De kwaliteit van de olie van Beit Jala verschilt zelfs van de ene regio tegenover de andere. Zo verschilt de olie uit het bergland van deze uit de vlakte. In het noorden valt de regen dan weer overvloediger en wel in die mate dat de voedingswaarde en geneeskundige kracht van de olie lager uitvalt. In Beit Jala valt er daarentegen minder neerslag hetgeen in een eerder compactere olie resulteert.”
Bovenop de eigenschappen van de bodem en de weersgesteldheid vormt de ouderdom van de olijfbomen een nog veel beslissender factor voor de kwaliteit van het eindproduct. Deze olijfbomen worden “Roumi” genoemd, een soort honderdjarige boom die op een ver verwijderd verleden terug gaat. Ze werden reeds in de Byzantijnse periode in het Heilig Land gekweekt en werden door onze voorouders van generatie op generatie overgeërfd. De voorzitter van de vereniging Beit Jala Olive Press onderlijnt ook dat de consumptie van de olie van Beit Jala niet enkel tot de lokale bevolking beperkt blijft.
BASHIR AL-SOUS
Voorzitter van de Vereniging van Oliepersers van Beit Jala
“Ons volk in de diaspora houdt evenzeer van deze olie. Vele van de lokale inwoners sturen de olie op naar hun ouders in het buitenland en er komen tal van mensen vanuit Europa om hier de olie te kopen.”
Het Heilig Land is gezegend met een veelheid aan bomen die olijven met heel delicieuze smaken voortbrengen. De olie van Beit Jala is uniek omwille van zijn intense smaak, zelfs al blijft de waardering van de smaak uiteindelijk steeds subjectief.
BASHIR AL-SOUS
Voorzitter van de Vereniging van Oliepersers van Beit Jala
“Maar in feite is elke olijfolie die in Palestina wordt geproduceerd zeer goed van smaak.”
Vertaling: Luk De Staercke