Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/De-christenen-van-Jeruzalem-in-een-sfeer-van-de-oplopende-spanning
        De christenen van Jeruzalem in een sfeer van de oplopende spanning

De christenen van Jeruzalem in een sfeer van de oplopende spanning

JERUZALEM – De voorbije dagen is de situatie in Israël en in de Palestijnse gebieden steeds verder gaan ontaarden. De recente aanvallen in de oude stad van Jeruzalem veroorzaken bij de bewoners van de christelijke wijken uiteenlopende reacties. Een verslag.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem - TD
  • 23 oktober 2015
  • réagir
  • 0 stem

De oude stad van Jeruzalem is een belangrijke historische en religieuze plaats die er heden abnormaal verlaten bijligt. De spanning is zo voelbaar: het geluid van sirenes weergalmt tot bij de helikopters die dagelijks over de stad vliegen. Onder het toeziend oog van de nieuwscamera’s vatten Israëlische soldaten post op elke hoek van de straat. Enkele zeldzame handelaars hebben hun winkel geopend en wachten van op hun stoel op klanten.

De angst en de onzekerheid.

De meesten hebben angst; angst om naar buiten te gaan, angst om te gaan werken, angst om ’s avonds niet meer thuis te raken. Maar bovenal zijn zij bezorgd om hun kinderen: “Heden nemen mijn kinderen niet langer het openbaar vervoer. Ik breng ze elke dag met de auto en ga ze ’s avonds opnieuw ophalen,” bekent Hanna, een handswerkman in de christen wijk. Hij heeft de eerste Intifada meegemaakt, maar verbleef tijdens de tweede in het buitenland. Het toenemend geweld baart hem zorgen. Hij is van mening dat niemand kan voorzen wie het volgende slachtoffer zal zijn. Zijn winkel sluit pas laat, “omdat minder mensen elkaar in de straten zouden kruisen.”

Zich door de stad bewegen, vormt reeds een beproeving: “In de straten kijkt iedereen om zich heen. Men draait zich voortdurend om en wil zo zien of alles nog wel goed gaat.” Deze alomvattende paranoia verontrust steeds meer mensen. Nochtans vertoont niet iedereen diezelfde angst. Zo bijvoorbeeld Elias, een 45-jarige handelaar: “Ik heb wel al erger meegemaakt. Hetgeen zich momenteel afspeelt, valt met de situatie van een jaar geleden te vergelijken. Maar ik beschouw dit niet als een Intfada.”

Jeruzalem heeft nood aan vrede

Hoe lang zal deze vlaag van geweld nog duren? Het antwoord op deze vraag is eensluidend: net zolang als de Israëli’s in de verleiding komen om het voorplein van de moskeeën te betreden zullen de aanvallen blijven duren. De mening van Jerias, een 62 jarige man die nooit Jeruzalem heeft verlaten, is duidelijk: “Indien iedereen zijn cultusplaats respecteert, zal de spanning tot bedaren komen.” Deze mening wordt ook door Abed Al Maseh gedeeld: “Indien er spanningen bestaan, dan is dit omdat de Israëli’s zonder respect de Al Aqsa betreden. Ik zal niet dulden dat iemand op deze wijze het Heilig Graf binnengaat. Ik verlang ernaar dat de aanvallen zouden stoppen, want wij hebben nood aan vrede in Jeruzalem.

Velen zijn dit conflict beu. Het maakt hun dagelijkse leven onnodig gecompliceerd. Heel wat Palestijnse groepen hebben dinsdag 13 oktober tot dag van de woede uitgeroepen. Bepaalde handelaars hielden hun winkel gesloten uit angst van eventuele onlusten.

Pelgrims lopen geen gevaar

Wie met de oude stad vertrouwd is, herinnert er ondertussen aan dat noch de toeristen, noch de pelgrims door de aanvallen geviseerd worden. “Hier leven wij van het toerisme en van de pelgrims. Zij lopen geen gevaar.” Jerias is van mening dat de toeristen, ook al worden deze zeldzaam, niets te vrezen hebben en steeds goed zullen blijven onthaald worden. Hanna voegt hier aan toe dat er voor de pelgrims nu zelfs een kans in zit dat zij langer in de heiligdommen kunnen blijven, vermits deze minder worden bezocht. Hij meent dat de Kerk de christenen moet aanmoedigen om naar het Heilig Land te komen, “want zij die aanvallen plegen, weten best wie ze wel en wie ze beter niet aanvallen.”

In een recent onderhoud herinnerde Mgr. Lazzarotto, de apostolische nuntius, er nog aan dat de aanwezigheid van pelgrims van het grootste belang is. Hij ziet hierin immers een uitdrukking van hun solidariteit en nabijheid met de christenen van dit land. Al werden de pelgrims tot op heden nog door geen enkel incident geviseerd, toch blijft het aan te raden om zich op zijn pelgrimstocht goed voor te bereiden en zich hiervoor tot een ervaren agentschap te richten.

Calixte des Lauriers en Thomas Charrière voor www.lpj.org
(De gebruikte voornamen warden veranderd)
Vertaling l.d.s.

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Actua

newsletter