Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/De-Verenigde-Naties-publiceerde-een-zwarte-lijst-van-organisaties-die-actief
        De Verenigde Naties publiceerde een zwarte lijst van organisaties die (...)

De Verenigde Naties publiceerde een zwarte lijst van organisaties die actief zijn in de Joodse kolonies in Palestina

NEW YORK – Het bericht is in alle corona-drukte wellicht wat onder het stof blijven liggen, maar op 12 februari publiceerde de VN een lijst van 112 organisaties die hun actieterrein hebben in de Israëlische kolonies. Deze organisaties worden op basis van het internationaal recht als illegaal gebrandmerkt. De Palestijnen kraaiden victorie, maar Israël trad meteen in het verzet.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 25 mei 2020
  • réagir
  • 0 stem

Voor de Palestijnen betekende de publicatie van deze lijst een regelrechte overwinning, maar Israël sprak dadelijk van een schandaleus initiatief. In de lijst die de VN op woensdag 12 februari publiceerde werden 112 verenigingen vermeld die hun actieterrein hebben in de Joodse kolonies in Cisjordanië. Deze organisaties worden vanuit het standpunt van het internationaal recht als illegaal beschouwd.

De lijst werd gepubliceerd door het Bureau van Mevr. Michelle Bachelet, Groot-Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties. Ze bevat onder meer de namen van enkele kleppers als Airbnb, Booking.com, Expedia en TripAdvisor. Van de 112 vermelde organisaties zijn er maar liefst 94 in Israël gedomicilieerd, de 18 overige ondernemingen situeren zich in zes andere landen, zoals de Verenigde Staten, Luxemburg, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Thailand.

De publicatie van de lijst lag in de lijn van de verwachtingen en gebeurde een tweetal weken na de aankondiging van het project van de Amerikaanse president Trump. Met dit project stelde hij het einde van het Joods-Palestijns conflict in het vooruitzicht, hetgeen hem ertoe aanzette om van een historisch plan te spreken. Dit plan lag wel in de lijn van de Israëlische verwachtingen, maar het werd van meet af aan in alle heftigheid door de Palestijnen verworpen.

Benjamin Netanyahu, Eerste Minister van Israël, kondigde meteen na het verschijnen van de lijst van de Verenigde Naties een reeks vergeldingsmaatregelen aan. “Wie ons wil boycotten, zal zelf geboycot worden,” verklaarde hij in een communiqué. “Wij verwerpen volkomen deze verachtelijke daad,” voegde hij daaraan toe.

De lijst van de VN is “een schandalige toegeving aan de druk die uitgaat vanwege landen en organisaties die Israël kwaad willen berokkenen,” verklaarde dhr. Katz, Israëlisch Minister van Buitenlandse Zaken. Deze wist zich anderzijds gesterkt door het feit dat “een meerderheid van landen geweigerd had zich bij deze campagne van politieke druk aan te sluiten.”

Voor de Raad van Yesha, de belangrijkste organisatie van Joodse kolonisten, bewezen de Verenigde Naties met hun lijst “nog maar eens opnieuw een partijdige organisatie te zijn […] die zich tegen de Israëlische Staat blijft verzetten.”

Zowat 450.000 Joodse kolonisten hebben zich ondertussen in Cisjordanië gevestigd, meer bepaald in dat deel van de Palestijnse gebieden dat sedert meer dan een halve eeuw door Israël wordt bezet. Op basis van gegevens die door de Israëlische overheid worden verstrekt, leven daar nog meer dan 2,7 miljoen Palestijnen.

Met inbegrip van Oost-Jeruzalem, de sector van de Heilige Stad die in 1967 eveneens door Israël werd veroverd en vervolgens geannexeerd, hebben zich ondertussen reeds meer dan 600.000 kolonisten in de bezette Palestijnse gebieden gevestigd.

De eerste passen zijn altijd cruciaal

De Joodse kolonisatie van het bezette deel van Cisjordanië en van Oost-Jeruzalem is sedert 1967 door alle Israëlische regeringen verdergezet, maar is vooral in de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Dit gebeurde vooral onder impuls van Benjamin Netanyahu en zijn bondgenoot in Washington, President Donald Trump.

Het Witte Huis heeft zijn politiek inzake de Joodse kolonisatie in Cisjordanië in november trouwens bijgestuurd. Vanuit de Verenigde Staten kwam toen immers plots de bevestiging dat deze kolonisatiepolitiek niet in strijd was met het internationaal recht, een beslissing die Israël van harte heeft verwelkomd, maar die door de Palestijnen op scherpe kritiek werd onthaald.

De Palestijnen formuleerden dan ook hun gelukwensen bij de publicatie van de zwarte lijst van de Verenigde Naties: “De publicatie van deze lijst […] betekent een grote overwinning voor […] onze diplomatieke inspanningen om de putten te dempen die door het systeem van de kolonisatie en het stichten van illegale kolonies zijn gedolven,” verklaarde Riyad Maliki, hoofd van de Palestijnse diplomatie.

Saëb Erakat, Secretaris-Generaal van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) bestempelde de lijst eveneens als een “eerste cruciale stap in het herstel van de hoop in […] het internationaal recht”. “Deze publicatie […] versterkt de geloofwaardigheid van de Raad voor de Rechten van de Mens en van de internationale organisaties in hun houding ten aanzien van de gewelddadige aanvallen en tegen de immense druk die zij vanwege de administratie van Trump moeten ondergaan.” voegde hij daar nog aan toe.

De BDS-beweging (Boycot, Desinvesteringen en Sancties) roept op tot een economische, culturele en wetenschappelijke boycot tegen Israël om zo een einde te maken aan de kolonisatie van de Palestijnse gebieden. Ook zij zijn met de verklaring van de Verenigde Naties bijzonder tevreden. “De publicatie van deze lijst is een eerste betekenisvolle stap die door een entiteit van de VN wordt gezet om Israël én de internationale organisaties om rekenschap te vragen. Zij zijn het die dit alles oogluikend mogelijk maken en die uit de illegale Israëlische kolonisatie hun voordeel halen,” stellen zij in hun communiqué.

“Maar de gepubliceerde lijst is echter niet volledig. Alle instellingen, organisaties en bedrijven die medeplichtig zijn aan het Israëlisch apartheidsregime en hun immense schending van de rechten van de Palestijnen […] zouden op deze lijst moeten vermeld worden,” voegt de BDS-beweging hier nog aan toe.

Bronnen: AFP/Terresainte.net/Nouvelobs.com/Amnesty.org/RFI.fr/France24.com

vertaling: Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Actua

newsletter