Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/De-Jordaan
      #De Jordaan

#De Jordaan

HEILIG LAND – Wij verlieten Bethlehem en begaven ons op weg naar Qasar Al Yahud aan de oever van de Jordaan. Daar wordt het Doopsel van Jezus herdacht. We zouden er een eerste Eucharistieviering in open lucht hebben.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 23 november 2017
  • réagir
  • 0 stem

Deze plaats, waar wij het Doopsel van Christus door Johannes de Doper herdenken, kreeg wel een heel bijzondere dimensie aan het begin van onze bedevaart. We werden hier op een schitterende wijze in de homilie van Mgr. Delville aan herinnerd: “Op het moment van Zijn Doopsel was Jezus volop bezig met een nieuwe wending aan Zijn leven te geven. Hij liet zijn leven in het verborgene achter zich en begon aan zijn openbaar leven. Hij voelde bij het spiritueel moment van Zijn Doopsel als het ware de oproep om uit het verborgene te treden. Jezus begon een ander leven… en daarom liet Hij zich dopen. Dit was de wedergeboorte van Jezus (…) en dit vormt tevens een uitnodiging voor iedereen om samen met Jezus opnieuw geboren te worden, om aan Zijn wedergeboorte deel te hebben en zo niet enkel van ver zijn kribbe als een vreemd ding nieuwsgierig in overweging te nemen.”

Welke mooie oproep zit hier voor ons, pelgrims, niet in vervat om ook ons leven een wending te geven, om ons leven spiritueel te verdiepen, en dit niet enkel tijdens deze bedevaart, maar vooral ook na onze terugkeer in België. Van dan af aan zou alles anders klinken. Deze plaats, vol extreme eenvoud en absolute zuiverheid, gaf ons ondanks de aanwezigheid en de gezangen van een grote schare andere bedevaarders, het gevoel dat wij als het ware alleen op de wereld waren. Het gaf ons het gevoel een moment van reiniging te beleven, als voorspel op onze tegelijk menselijke en spirituele tocht op onze wegen doorheen het Heilig Land, als voorspel op onze tocht in ons dagdagelijkse leven.

Zelfs de zo overvloedige aanwezigheid van muggen leek op dat moment zonder enige betekenis. Een duif die op de planken van het dak neerstreek, leek als het ware de door de voorzienigheid bedachte bekroning van dit zalig moment.

Na deze mooie en inspirerende viering kreeg elkeen de vrijheid om in het spoor van Christus zich naar het water van de Jordaan te begeven. Iedereen kon op zijn manier zich opmaken om drager te worden van de wedergeboorte waarop we waren uitgenodigd.

Barbara Brasseur

Vertaling: Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Bedevaarten

newsletter