Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/De-Heilige-Anna
      #De Heilige Anna

#De Heilige Anna

HEILIG LAND – Bezoek aan de kerk van de Heilige Anna en viering van Allerheiligen.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 29 november 2017
  • réagir
  • 0 stem

1. Historische Site

De oude Oosterse christen traditie wil dat de crypte van de kerk van de Heilige Anna zich op de plaats van de woning van Anna en Joachim bevindt.

In de tijd van Keizerin Eudoxia werd hier een Byzantijnse kerk opgetrokken die toegewijd was aan de Heilige Maagd Maria. Deze kerk werd tijdens de Perzische invasie van 614 volledig verwoest, maar in 1009 werd ze onder Al-Hakim opnieuw opgebouwd.

De huidige romaanse kerk is in 1140 door de Kruisvaarders opgetrokken en werd vrijwel onmiddellijk aan de Heilige Anna toegewijd. Na de verovering van Jeruzalem door Saladin werd de kerk in 1192 eerst nog tot een school voor canoniek recht omgevormd maar het gebouw zou doorheen de eeuwen steeds meer in verval geraken tot er slechts een ruïne meer overbleef.

Na de Krimoorlog droeg Sultan Abd-al-Majid de kerk in 1856 over aan de Fransen, dit als dank voor hun militaire hulp aan Turkije. De Sint-Annakerk werd zo door de Franse staat opnieuw gerestaureerd die haar overdroeg aan Mgr. Lavigerie en aan de Gemeenschap van de Missionarissen van Afrika. Heden wordt de site door de Witte Paters beheerd.

2. Viering van Allerheiligen

De kerk staat open voor groepen pelgrims die haar bezoeken en wij hadden het geluk om er in de rust van het Feest van Allerheiligen in de kleine kapel van de Witte Paters onze H. Mis te kunnen vieren. Deze kapel is een klein en sober gebouw in de achtertuin van de kerk die vrede en gastvrijheid uitstraalt.

Vertaling: Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Bedevaarten

newsletter