Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/De-Berg-Karmel-en-Stella-Maris
      #De Berg Karmel en Stella Maris

#De Berg Karmel en Stella Maris

HEILIG LAND – Wij verlieten Haïfa om onze stijgende tocht (met de bus) naar de Berg Karmel verder te zetten. Deze bergachtige kustweg domineert vanaf zijn westelijke flank heel de Middellandse Zee.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 17 januari 2018
  • réagir
  • 0 stem

Hier leefde de Profeet Elia. Hij woonde hier in een grot en zou in Gods Naam de strijd aangaan met de priesters van Baäl. Hij won de strijd, maar dit leidde uiteindelijk tot zijn dood (2 Kon 18). Ook van de Profeet Eliza wordt gezegd dat hij hier zou verbleven hebben.

Eerst stond hier op de top van het plateau een Byzantijns klooster dat de hele zee beheerste. Het werd in 614 door de Perzen verwoest. Dan was het wachten op de Heilige Berthold, kruisvaarder en tevens pelgrim die zich in de XIIde eeuw op de Berg Karmel zou vestigen. Hij leefde hier net als Elia als kluizenaar en zou hier een Latijns katholieke orde stichten. De kerk midden de kluizen werd aan de Heilige Maagd toegewijd. Haar naam, Onze-Lieve-Vrouw van de Karmel, zou de naam worden van de zich hier ontwikkelende communauteit. Sint Albertus Avogadro, Latijns Patriarch van Jeruzalem, schreef er in 1209 de vrij sobere kloosterregel en in 1252 bezocht de Heilige Lodewijk hier de kluizen.

Bij de inname van Jeruzalem door Saladin in de XIIIde eeuw emigreerden de bedreigde kluizenaars geleidelijk naar Europa. De val van Saint-Jean d’Acre in 1291 ging met de verwoesting van de site en de moord op de nog resterende kluizenaars gepaard. Dit zou tevens het einde inluiden van de eerste periode van Karmelkluizenaars op deze plaats.

De ongeschoeide karmelieten keerden vanaf 1631 onder leiding van Père Prosper du Saint-Esprit naar het Heilig Land terug. Zij kregen bij hun onderhandelingen met de Ottomaanse autoriteiten de diplomatieke steun van de Fransen en wisten zo de gebouwen, althans de overgebleven ruïnes ervan, en de grotten op de hellingen van de Karmel terug te verwerven. Er kwam opnieuw een klein klooster tot stand. De Grot van Elia werd door mammelukse asceten vereerd zodat de karmelieten een andere grot, met name deze van de “volgelingen van Elia” zouden inrichten. In 1761 zou de gouverneur Oman de monniken evenwel opnieuw verdrijven en hun klooster verwoesten.

Onder de aansporingen van de ongeschoeide karmeliet Jean-Baptiste de Saint-Alexis werd hier tussen 1767 en 1774 een nieuw klooster gebouwd.

Bij de belegering van Saint-Jean d’Acre door Napoleon Bonaparte tijdens zijn campagne in Egypte in 1799, hervormde hij de moskee die ondertussen in de overblijfselen van het klooster was ingericht, tot een militair hospitaal. Bij de terugtocht van het Franse leger van het verslagen Directoire lieten zij hier tweeduizend gewonde soldaten achter die binnen de kortste keren werden afgeslacht. In 1821 zou de Pasja van Damascus het geheel met de grond gelijk maken en recupereerde hij de stenen voor de bouw van zijn paleis.

Na een tussenkomst van Karel X kregen de karmelieten van de sultan de toestemming het klooster weder op te bouwen. Louis-Philippe I zou op zijn beurt deze onderneming verder ondersteunen. De kerk kreeg de naam Stella Maris (Sterre der Zee) en werd door Paus Gregorius XVI in 1839 tot basilica minor verheven. In 1846 kwam het kloosterleven weer op gang. Sindsdien bleef de schade beperkt tot deze die in 2010 het gevolg was van een zware bosbrand op de berg.

De kerk heeft de vorm van een kruis en de plafondschilderingen zijn van de hand van pater Poggi en dateren uit de twintiger jaren van de vorige eeuw. Boven het altaar bevindt zich een beeld uit Libanees cederhout en porselein, dit stelt de Madonna met het kind Jezus op de knieën voor. De grot van Elia bevindt zich onder het hoofdaltaar. Hier bevindt zich nog een klein stenen altaar onder een beeld van Elia.

Een karmelietenklooster, los van dat van de karmelieten broeders, bevindt zich op zowat 1,5km zuidoostwaarts. De vuurtoren die in 1864 door de monniken recht tegenover de kerk werd gebouwd, wordt heden door het Israëlische leger bezet.

De namiddag werd afgerond met een votiefmis ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van de Karmel. Dit was een goede gelegenheid om tot de Heilige Maagd te bidden voor de zeelui, hetzij burgerlijk of militair, actief of reserve, alsook voor hun families.

Emmanuel de Garambé

Vertaling: Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Bedevaarten

newsletter