Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Coronavirus-Informatie-uit-Jeruzalem
        Coronavirus: Informatie uit Jeruzalem

Coronavirus: Informatie uit Jeruzalem

JERUZALEM – De Heilige stad Jeruzalem kende de voorbije dagen enkele omwentelingen zonder voorgaande. De stad is niet alleen verlaten door pelgrims en toeristen, maar ook heel wat inwoners trekken weg, zeker na de sluiting van de scholen en de hotels.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 25 maart 2020
  • réagir
  • 0 stem

Heel wat restaurants hebben reeds de deuren gesloten terwijl andere nog slechts afhaalmaaltijden serveren. In bepaalde delen van de stad, zoals bijvoorbeeld rond de Damascuspoort, werden tal van ontsmettingsprocedures opgelegd, maar dat is ondertussen ook al het geval in de Oude Stad op de Via Dolorosa en in de Basiliek van het Heilig Graf.

Deze maatregelen werden genomen nadat de Israëlische Premier Benjamin Netanyahu op zaterdag 14 maart de voorzorgsmaatregelen heeft gepubliceerd om de verspreiding van het nieuwe virus te bestrijden. Deze reglementen voorzien in een samenscholingsverbod voor meer dan tien personen en de sluiting van alle onderwijsinstellingen, met inbegrip van jeugdgroeperingen. Ze verbieden tevens alle extra-scolaire activiteiten en dit vanaf zondag 15 maart 2020.

Het Israëlische Ministerie van Volksgezondheid heeft de sluiting van sportzalen, zwembaden, attractieparken, dierentuinen, conferentiezalen, erfgoedsites en alle andere ontspanningsoorden bevolen. Op 16 maart heeft Premier Netanyahu bijkomende richtlijnen uitgevaardigd en in de publieke sector de noodtoestand afgekondigd. In de privésector moeten ondernemingen en instellingen het aantal bedienden in het bedrijf beperken en ongeveer 70% van hun mensen van huis uit laten werken. De noodtoestand telt niet voor warenhuizen, apotheken, banken en sociale instellingen.

Het samenscholingsverbod voor meer dan tien personen geldt eveneens voor de religieuze activiteiten, rekening houdend met het in acht nemen van twee meter afstand tussen iedere aanwezige. Het Ministerie van Volksgezondheid heeft eveneens verordend dat mensen zo weinig mogelijk gebruik zouden maken van het openbaar vervoer.

De publicatie van deze reglementen kwam tot stand na de stijging van het aantal besmettingen met het coronavirus in Israël. Op de ochtend van woensdag 18 maart werden er reeds 427 besmettingen geteld. Vijf zieken bevonden zich in een zeer kritieke toestand, anderen vertoonden eerder lichte symptomen, terwijl 11 zieken reeds volledig waren hersteld. Ruim 200 zieken vertoefden in het ziekenhuis. Volgens het Ministerie van Volksgezondheid werden er 50.000 Israëli’s in quarantaine geplaatst.

Ondanks het feit dat dit op veelvoudige afkeuringen botste, heeft de Israëlische Regering toch verklaard dat het ook haar intentie is om digitale informatie van de mobiele telefoons te gebruiken om na te gaan of de mensen zich wel aan de hen opgelegde quarantaine houden en om andere mensen te informeren over het feit dat ze in de voorbije twee weken in de buurt van besmette personen zijn geweest.

Op maandag 5 maart publiceerde ook het Latijns Patriarchaat zijn richtlijnen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze legden niet alleen beperkingen op aan de parochies, kerken, kapellen, religieuze huizen en alle andere cultusplaatsen in de regio’s van Bethlehem, Beit Jala, Beit Sahour en Jericho, maar ook op heel het Palestijns grondgebied.

De vergadering van de katholieke hoogwaardigheidsbekleders in het Heilig Land heeft op vrijdag 13 maart voor alle parochies en kerken nog bijkomende richtlijnen afgekondigd. Zo bijvoorbeeld de vermaning om de instructies van de burgerlijke autoriteiten na te leven, samenscholingen te vermijden, iconen en gewijde beelden te kussen, elkaars hand te schudden en ook de overige voorzorgsmaatregelen op te volgen.

Op zondag 15 maart deelde het Vaticaan mee dat ten gevolge van de verschrikkelijke epidemie van het coronavirus in Italië de vieringen tijdens de Goede Week in Rome zonder de fysieke aanwezigheid van gelovigen zouden plaats vinden. De algemene audiënties en het Angelus onder leiding van de Heilige Vader zullen via een rechtstreekse uitzending op de officiële website van “Vatican News” tot 12 april door de gelovigen kunnen gevolgd worden.

In Jeruzalem, stad van het lijden en de Verrijzenis van Christus, waar ieder jaar duizenden pelgrims samenkomen om de Goede Week en Pasen te vieren, zullen de vieringen van dit jaar door preventieve en beperkende maatregelen gekenmerkt worden. Mgr. Pierbattista Pizzaballa, Apostolische Administrator van het Latijns Patriarchaat van Jeruzalem, verklaarde het volgende: “Wij ervaren allen een groot gevoel van machteloosheid en iedereen wil zoveel dingen doen, maar het lukt ons niet. We zullen wellicht gewoon alleen maar onze ogen kunnen opslaan en voor alles wat ons niet lukt ons vertrouwen stellen op God. Opdat een gebed in de Joodse wereld zou geldig zijn – in het Hebreeuws “Minyan” genoemd – is een groep van minstens tien personen vereist. Ik denk dat wij ons als christenen momenteel ook best bij deze oude traditie zouden aansluiten en ook in groepen van een tiental mensen zouden bidden.”

In verband met de vieringen van de Goede Week voegde hij hier nog het volgende aan toe: “Wij zullen nadenken over de wijze waarop wij de Goede Week zullen vieren. Het is onuitgegeven en het overvalt ook ons volkomen. Het Heilig Graf sluiten, is geen optie. Wij zullen daar dus een manier van bidden moeten bedenken die in overeenstemming is met de veiligheidswetten. De Basiliek van het Heilig Graf is gelukkig zeer groot en misschien kunnen we werken met twee à drie groepen van maximaal tien personen die van de overige groepen gescheiden blijven. We doen afstand van de traditionele processies en beperken ons tot de essentie van de Eucharistieviering en tot de mysteries van de vieringen tijden de Goede Week.

De Islamitische instellingen van Jeruzalem hebben op zondag 15 maart van hun kant de sluiting bevolen van de Al-Aqsamoskee en van alle andere moskeeën in de omgeving, dit ten titel van voorzorg om alle risico’s op de overdracht van het virus te vermijden. De Rotskoepel valt eveneens onder dit sluitingsbevel. De gebeden zullen plaats vinden op het uitgestrekte voorplein van de moskee, rekening houdend met de verplichte minimale afstand van twee meter tussen elke aanwezige. De sluiting betreft vijf moskeeën.

Op zondag 15 maart begaven enkele hoge functionarissen van de Israëlische politie zich naar de woonplaats van de ultra-orthodoxe Litouwse rabbijn, Chaim Kanievsky, hoofd van de Haredigemeenschap. Dit gebeurde nadat hij de door het Ministerie van Volksgezondheid getroffen maatregelen had overtreden en de scholen van Talmud Torah opnieuw had geopend. Deze scholen tellen tienduizenden leerlingen. Na de interventie heeft hij zich er wel toe verbonden om de maatregelen van het ministerie die verbieden om meer dan tien leerlingen tegelijk samen te brengen, te respecteren. De leiders van de andere strekkingen binnen het judaïsme respecteerden de sluiting wel.

In Jordanië heeft de Raad van de kerkleiders op zaterdag 14 maart enkele maatregelen getroffen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Deze maatregelen bevatten de opschorting van alle missen en gebeden in de kerken, de beperking van aanwezigheid van verwanten bij uitvaarten van een overleden familielid, het stopzetten van alle religieuze activiteiten en vergaderingen en dit voor een periode van een tweetal weken, alsook het beperken van verlovingsplechtigheden bij de families thuis.

Layal Hazboun / LPJ
Crédit photo : LPJ

vertaling: Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Actua

newsletter