Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Bethanie-een-verhaal-over-vrouwen
      Bethanië – een verhaal over vrouwen

Bethanië – een verhaal over vrouwen

Bethanië – Vanuit het evangelie is Bethanië genoegzaam bekend omwille van de opwekking van Lazarus. Dat Marta en Maria, de zusters van Lazarus, met hun voorspraak bij de Heer Jezus hierbij een prominente rol hebben gespeeld, valt niet te betwijfelen. Maar zij zijn niet de enige vrouwen die gedurende de voorbije twintig eeuwen voor de christenheid in Bethanië van groot belang zijn geweest. Dat vertelt ons Carla Benelli, historica aan de Art Association ATS en hoofd van het restauratieproject van het Graf van Lazarus.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 20 juli 2020
  • réagir
  • 0 stem

Welkom in Al-Azariya, hetgeen de Arabische vertaling is van het Latijnse woord “Lazarium”. Ook vandaag nog is het graf waarin Jezus zijn vriend Lazarus uit de doden heeft opgewekt, nog steeds de belangrijkste attractie van deze plaats. Bethanië is een dorp dat grotendeels door de inbreng van vrouwen wordt gekenmerkt. Zo stichtte koningin Melisande er een groot Benedictijner klooster en wou zo het dorp van Marta en Maria en zijn kerkgebouw uit de Byzantijnse periode, de volle waardering geven die het verdiende. De recente restauratiewerken zijn er een levend getuigenis van.

Carla Benelli, historica aan de Art Association ATS vertel : “Koningin Melisande (dochter van koning Boudewijn II van Jeruzalem – 1105_1161, n.v.d.r.) liet hier op de oorspronkelijke Byzantijnse kerk een nieuwe kerk bouwen, alsook nog een kerk bovenop de graftombe van Lazarus. We hebben het over een derde en een vierde kerk in het stadje Bethanië. Wat ons echter vooral treft, is het feit dat Melisande hier ook een groot klooster liet bouwen. De restauratiewerken waar we mee bezig zijn, hebben tot doel om dit historisch complex opnieuw te laten “verrijzen”. Onder de Ottomaanse overheersing werd de kerk tot een moskee omgevormd en werd de toegang tot het graf van Lazarus ommuurd. De Franciscanen kregen het voor mekaar om een nieuwe toegang te laten openen en ook nu nog kan men het graf slechts via een steile trap bereiken..

Carla Benelli: “Het gaat hier wel degelijk om een graf dat reeds eeuwenlang werd vereerd. Hiervan getuigen de talrijke inkervingen die het graf door de eeuwen heen hebben ‘versierd’.”

“Het mirakel van de opstanding van Lazarus wordt ook in de Koran vermeld.” Dat vertelt ons het hoofd van de huidige moskee. De huidige restauratiewerken worden door de Association ATS Pro Terra Sancta gecoördineerd. Deze organisatie heeft ook de jonge restaurateurs opgeleid die op deze site werkzaam zijn. Het zijn allen moslims net zoals de meerderheid van de huidige bevolking van Bethanië.

Osama Hamdan, architect en restaurateur van ATS Pro Terra Sancta stelt: “Wij proberen een zeker thuisgevoel tot stand te brengen zodat deze jongeren hun geschiedenis en hun cultureel patrimonium opnieuw ontdekken.”

De zaal van een van de laatste hoofdrolspeelsters van de geschiedenis van de christenheid in Bethanië is nog volop in restauratie. Carla Benelli: “Aan het einde van de jaren 1800 kocht de edele Française Polinde Nicolai het eerste terrein en droeg dit over aan de Franciscaanse Custode. De huidige aanwezigheid van de Franciscanen op deze plaats hebben we dus eens te meer aan de tussenkomst van een vrouw te danken.”

Bron : Christian Media Center

vertaling: Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.

newsletter