Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Belangrijke-betoging-van-de-christenen-in-Tagbha
        Belangrijke betoging van de christenen in Tagbha

Belangrijke betoging van de christenen in Tagbha

TAGBHA – Meer dan 3000 mensen hebben op zondag 21 juni 2015 betoogd voor het benedictijns klooster dat zich in Tagbha op de noordwestelijke oever van het Meer van Tiberias bevindt. Zij protesteerden tegen de misdadige brandstichting van vorige donderdag tegen het christen heiligdom.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem - TD
  • 23 juni 2015
  • réagir
  • 0 stem

De racistische aanslag had vorige donderdag plaats. De Israëlische politie zet ondertussen nog altijd zijn zoektocht naar de misdadigers verder. De demonstranten droegen Vaticaanse vlaggen en kruisen met zich mee terwijl zij aan de politie en de regering vroegen om al het nodige te doen teneinde de schuldigen te vinden en deze aan het gerecht uit te leveren.

Van zijn kant heeft Dom Gregory Collins osb, vader abt van de benedictijner abdij van de Dormitio, moederhuis van het klooster van Tagbha, de christenen uitgenodigd om de aanslag op een christelijke wijze te beantwoorden: “Enkele nachten geleden” zei hij, “kregen we hier een zware aanslag te verduren, een brand die zelfs mensen in gevaar bracht. Alle bewoners van de regio, christenen, druzen, moslims en joden zouden tegen deze aanslag moeten protesteren. Maar wij zijn christenen en zodoende dienen we ook als christenen te reageren.

Hij vervolgde: “Wij bevinden ons op de plaats waar Christus zijn mirakels verrichtte en wij verwelkomen hier sedert jaren zieke monniken. Wij zullen de vlammen van deze verschrikkelijke brand met het vuur van de liefde en de vergevingsgezindheid van God beantwoorden.

Ten aanzien van de media verklaarde de Latijnse Patriarch emeritus van Jeruzalem, Mgr. Michel Sabbah: “De Overheid moet zijn plicht kennen en de verantwoordelijken moeten hun plicht vervullen. Indien de regering de opvolging van de laatste aanslagen tegen christen en islamitische instellingen ernstig had genomen, zouden deze aanvallen zich niet meer hebben herhaald. Wij vragen aan niemand bescherming want wij zijn geen paria’s.” Hij ging verder: “De staat zelf is onwaardig, vermits deze niet in staat is zijn plichten ten aanzien van zijn burgers na te komen. In gelijk welk ander land zou een brand als deze van vorige donderdag nooit kunnen plaats vinden zonder dat de overheid meteen in actie zou komen om de criminelen te vinden. Hier weet de overheid wie de criminelen zijn, maar ze doet niets.

De Patriarch emeritus van Jeruzalem betitelde de christenen in het raam van deze gebeurtenissen tenslotte als volgt : "Wij blijven christenen en ons basisprincipe blijft de Liefde, dit wil zeggen dat wij de aanblik van God in elke mens herkennen, of deze nu jood, druzen, moslims of christenn zijn. Maar indien men ons door dergelijke acties in het nauw wil drijven, is ons antwoord dat wij desondanks de druk die op ons wordt uitgeoefend, hier zullen blijven. Wij zullen de hoop nooit verliezen, want onze hoop ligt bij God en niet bij de mensen.

De brand had donderdag jongstleden in de vroege ochtend plaats in het klooster van Tagbha. De schade is enorm. De Israëlische politie heeft tegelijk op de muren ook graffiti in het hebreeuws gevonden. Deze formuleerden een oproep om alle afgodendienaars – een uitdrukking die hier door de aggressors wordt gebuikt om christenen aan te duiden – uit te roeien.

De kerk van Tagbha was reeds in de maand april het doelwit van een aanval. De daders waren fundamentalistische joodse kolonisten die tekenden in naam van “de te betalen prijs”. Zij voeren een politiek van weerwraak door middel van aanvallen tegen Palestijnse doelwitten. Zij richten zich zelfs tegen het Israëlische leger wanneer de joodse autoriteiten beslissen om maatregelen te nemen die door de kolonisten als een bedreiging voor hun kolonies worden beschouwd. De aanslagen richten zich vooral tegen Palestijnse eigendommen huizen, auto’s, bomen…), maar evengoed tegen christelijke of islamitische instellingen en worden zelden door de Israëlische autoriteiten verhinderd of veroordeeld.

Bronnen: abouna.org, La Vie en ynetnews
Foto’s: Bokra
Vertaling : l.d.s.

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Actua

newsletter