Wie heeft er al niet urenlang staan aanschuiven om in de grot van Bethlehem, de plaats waar Maria Jezus op de wereld heeft gezet, te kunnen afdalen! Om zo’n mensenmassa, zeker op de spitsuren, op een menselijker manier door de flessenhals van de grot te loodsen, zullen voortaan technologische hulpmiddelen worden ingezet. “De Palestijnse autoriteiten werken inderdaad aan de ontwikkeling van een applicatie die het de toeristen en de pelgrims moet mogelijk maken om een uurregeling voor hun bezoek te reserveren.” Dit meldde het AFP. Deze voorprogrammering van de bezoeken zou een betere regeling en een efficiënter controle van de mensenmassa moeten mogelijk maken. Zo zou men de regeling van de perioden waarin de pelgrims in de grot kunnen bidden tussen de vieringen van de Grieks-Orthodoxe, de katholieke en de Armeense gemeenschappen door, beter kunnen organiseren. Deze drie communauteiten staan immers in voor het beheer van deze heilige plaats.
Volgens het Palestijns Ministerie van Toerisme bezochten er dit jaar ongeveer 2,8 miljoen toeristen de Palestijnse gebieden. Dat zijn er 300.000 meer dan het jaar voorheen. In die context is dit initiatief meer dan ook welgekomen en in het licht van een betere doorstroming van de bezoekers kent het dan ook meteen de volle bijval vanwege de beherende drie kerkgemeenschappen.
“Maar deze ’goddelijke’ applicatie is nog niet actief. De geboorte ervan is pas voor na Kerstmis voorzien, ondanks het feit dat deze Kerst voor een toevloed aan bezoekers zal zorgen, vermits alle hotels zijn volgeboekt.” Dat verklaarde Jiries Qumsieh, woordvoerder van het Palestijns Ministerie van Toerisme en Oudheidkunde aan de zender Voice of Palestine. Men zal dus nog moeten wachten tot het begin van volgend jaar alvorens de operationele introductie in het Engels zal klaar zijn. Pas een paar maanden later zal de App ook in een andere taal dan het Engels effectief in gebruik zijn.
Er valt ook nog te melden dat deze applicatie tevens informatie zal bieden over de oude basiliek die op de lijst van het Unesco Werelderfgoed voorkomt en die na vijf lange jaren van restauratie haar oude schittering heeft teruggevonden. Nadat het dak en het metselwerk werd aangepakt, kregen de 125m² aan mozaïeken eerst een reinigingsbeurt en werden ze vervolgens grondig gerestaureerd. Dit werk nam maar liefst 15 maanden in beslag.
Bron: terrasanta.net
vertaling: Luk De Staercke