Om de video te bekijken : klik HIER
NADIA HASAN MUSTAPHA
Het dorp Battir
“De geografische ligging van Battir is prachtig, maar het mooist van al is het culturele leven in het dorp. Hier nemen jongere en de minder jongere inwoners doorheen een heel reeks van activiteiten enthousiast aan deel. Jezus zei ooit: ‘de mens leeft niet van brood alleen’. De mensen van Battir hebben zich dan ook altijd aan oude en bijzondere tradities en gewoonten gevoed.”
Tussen de weelderige heuvels en diepgroene bossen etaleert Battir zijn fel onderschatte natuurlijke schoonheid en de vele tekenen van z’n belangrijk historisch verleden. Omwille van zijn kunstmatige terrassen, zijn marmeren kanalen en het oudste irrigatiesysteem van de hele wereld staat het dorp op de lijst van het Werelderfgoed van de UNESCO.
NADIA HASAN MUSTAPHA
Het dorp Battir
“De irrigatie gebeurt via een traditioneel systeem van waterbedeling voor de landbouw. Het water wordt in een reservoir opgevangen en vervolgens gedurende acht dagen onder acht families verdeeld. Elke dag kan een andere familie zich van het water bedienen om haar gronden te bevloeien. Het gezinshoofd kent de hoeveelheid water die voor zijn familie is voorbehouden. Die dag meet hij het waterniveau in het bassin. Hiervoor gebruikt hij een aloud instrument dat Al-Ma’doud wordt genoemd. Dit is een plaatje dat het mogelijk maakt om het waterniveau in het bassin te registreren alvorens het onder de landbouwers wordt verdeeld. Het gezinshoofd meet de totale hoeveelheid aan beschikbaar water en tekent op een stok de helft van deze hoeveelheid af. Vervolgens verdeelt hij beide helften nog eens in tweeën…”
Landbouwer Ahmed Muammar gebruikt een aloude irrigatiemethode die de verdeling van het water over zijn gronden gemakkelijker maakt. Hij heeft dit systeem nog van zijn voorouders geërfd. Via de marmeren kanalen bereikt het water de diepe vallei waarin ook de spoorlijn van Jaffa naar Jeruzalem loopt. Deze spoorlijn dateert uit de Ottomaanse periode en vormt de demarcatielijn van 1949 tussen Israël en Cisjordanië.
NADIA HASAN MUSTAPHA
Het dorp Battir
“Battir is een historisch dorp met enkele belangrijke monumenten. Deze tonen dat Battir een dorp uit de tijd van de Kanaänieten is. Wij bevinden ons in een unieke Kanaäitische site in Palestina. Er bestaat slechts één soortgelijke site namelijk in het Syrische Aleppo.”
NADIA HASAN MUSTAPHA
Het dorp Battir
“Wij willen slechts dat ons dorp zijn karakteristieken en zijn bijzonder karakter behoudt. Wij willen in de eerste plaats dat dit een plaats van landbouwers en grondbezitters blijft die met het traditionele irrigatiesysteem hun landerijen bevloeien.”
De naam ‘Battir” betekent “vogelhuis”. Het is echter niet enkel een bestemming voor vogels, maar het werd ook een plaats waar onderzoekers en liefhebbers van antiquiteiten de geschiedenis komen ontdekken. Hier wandelen zij door de meest karakteristieke sites en genieten er van het schitterende landschap.
vertaling: Luk De Staercke